ד"ר ואלרי יאנג מתארת בספרה The Secret Thoughts of Successful Women: Why Capable People Suffer From the Imposter Syndrome and How to Thrive in Spite of It
5 סוגי טיפוסים אישיותיים המבטאים את תסמונת המתחזה אצל נשים.
לפני שנצלול לטיפוסים השונים מזמינה אותך לבדוק עם עצמך אם אכן יש לך
את התסמונת הזו במאמר שלי איך אפשר לדעת אם יש לי את תסמונת המתחזה.
כשנחשפתי לספר סיקרן אותי להבין איך האישיות של כל אחד מהטיפוסים משפיעה
על היכולת שלו להצליח כלכלית,
ולמרות שהספר מתייחס בעיקר לנשים, מצאתי בעבודה עם לקוחות שגם לגברים מאפיינים דומים
ולכן החלטתי, אחרי 2 עשורים ומעל 8,000 לקוחות לשתף בתובנות שלי על הקשר בין תסמונת המתחזה לבין הצלחה כלכלית, הבסיס לתוכן הוא של ד"ר ואלרי, אבל הפיתוח וחלק מהשינויים גם בשמות הטיפוסים הם שלי, תוצר של ניסיון של שנים.
טיפוס מס' 1 – המתחזה המושלמת (פרפקציוניסטית)
נוטה להסתיר את כישוריה והישגיה, וחוששת להיחשף כלא ראויה. מופיעה בעיקר אצל נשים בעלי צורך גבוה בהישגים, המתמודדים עם חרדה גבוהה כאשר התוצאה אינה מושלמת או שהם תופסים אותה ככזו בגלל הפחד מביקורת ושיפוט.
האתגר שלהם מבחינה כלכלית: הצורך ללמוד כל דבר לעומק, מה שגורם להם להשקיע זמן רב ומאמץ לפני קבלת החלטות פיננסיות, גם קטנות.
דוגמה: "אני חייב להיות בטוח לגמרי לפני שאני משקיע את הכסף שלי. אני חייב לחקור כל אפשרויות עד הסוף, וזה לוקח המון זמן."
התוצאה: קושי לצבור הון, החמצת הזדמנויות השקעה ופחד מכישלון. קושי בקבלת החלטות פיננסיות, פספוס הזדמנויות השקעה והימנעות מלקיחת סיכונים מחשש לעשיית טעות.
טיפ: התמקדו ב"מספיק טוב" במקום במושלם. קבלו החלטות פיננסיות מושכלות תוך התחשבות ברמת הסיכון, אך אל תתנו לפחד מטעות לעצור אתכם.
טיפוס מס' 2 – הסופרמן
מתקשה לשים לעצמו גבול ותמיד ידחף כדי להגיע לתקרת היכולות שלו. במקומות בהם אחרים סובלים מחרדה כתוצאה מהדחיפה הבלתי נלאית לצאת מאזור הנוחות ולהגיע לקצה, אותו זה יניע. אלו אנשים שלא מוותרים לעצמם ודוחפים את עצמם לעבוד קשה בקריירה, או בתחום הספורט,פעמים רבות יהיו חובבי ספורט אקסטרים.
האתגר שלהם מבחינה כלכלית: שחיקה, קושי לחסוך ולנהל תקציב, ופגיעה בבריאות שבא לידי ביטוי בחוסר שינה או אכילה והגעה לקצה היכולות שלהם.
דוגמה: "אני לא צריך עזרה מאף אחד. אני יכול לעשות הכל בעצמי."
התוצאה: שחיקה, פגיעה בבריאות, ירידה ביעילות וירידה בהכנסות בטווח הארוך, קושי לחסוך ולנהל תקציב.
טיפ: למדו להציב גבולות, קודם כל לעצמכם, ולומר "לא". הקדישו זמן לעצמכם ולתחביבים שלכם. ודאו שאתם נהנים מההצלחה שלכם, לא רק עובדים קשה למענה.
טיפוס מס' 3 – הגאון מלידה
אנשים אלה לרוב בעלי הישגים אקדמיים מרשימים, קריירה מצליחה או כישרונות יוצאי דופן בתחום מסויים. לרוב הם גדלו עם ציפיות גבוהות מהם, הן מצד עצמם והן מצד הסביבה. ציפיות אלה גורמות להם להרגיש לחץ להצליח, עבורם כל כישלון הוא סימן לכך שאינם עומדים בציפיות ושהם צריכים להתאמץ יותר.
האתגר שלהם מבחינה כלכלית: קושי לקבל עזרה מאחרים, גם כאשר הם זקוקים לה, מחשש להיחשף כלא בקיאים או לא מספיק מוכשרים.
דוגמה: "אני לא יכול לבקש עזרה מאף אחד. אני צריך להוכיח שאני יכול להסתדר לבד."
התוצאה: החמצת הזדמנויות עסקיות, קשיים בקידום מקצועי ופגיעה בפוטנציאל ההשתכרות בעיקר בגלל הקושי לעבוד בשיתוף פעולה עם אחרים ולחשוף בפניהם את הפגיעות שלהם והקושי בלימוד נושא חדש. פספוס הזדמנויות קידום, ירידה בחדשנות והתפתחות מקצועית מוגבלת.
טיפ: זכרו שאף אחד לא מושלם, לכל אחד יש תחומים בחיים שבהם הוא לא בקי, לעולם לא מאוחר ללמוד דברים חדשים. קבלו על עצמכם אתגרים חדשים, צאו מאזור הנוחות שלכם ותהיו פתוחים ללמוד מאחרים. התאמנו לומר: "אני לא יודע" במקומות בהם אתם לא יודעים.
טיפוס מס' 4 – הסוליסט
טיפוסים המרגישים שבקשת עזרה חושפת את החולשות שלהם. זה בסדר להיות עצמאי וסוליסט, אבל בתנאי שזה לא מונע בקשת עזרה או דוחף להוכיח את הערך ע"י כך ש"מסתדרים לבד".
האתגר שלהם מבחינה כלכלית: נטייה להתמודד עם קשיים כלכליים באופן עצמאי, גם כאשר ישנן אפשרויות יעילות יותר לקבלת סיוע.
דוגמה: "אני לא יכול להשקיע ברכישת בית להשקעה, אני לא מבין מספיק בתחום."
התוצאה: בזבוז זמן ומשאבים, קשיים בפתרון בעיות וקבלת החלטות שגויות. פספוס הזדמנויות עסקיות, קושי בקבלת החלטות פיננסיות נכונות ופגיעה בצמיחה.
טיפ: אל תפחדו לבקש עזרה מאחרים. התייעצו עם מומחים, הצטרפו לקבוצות תמיכה ולמדו מאנשים אחרים בתחום שלכם.
טיפוס 5 – המומחית המרצה
מרגיש צורך להוכיח את מומחיותו באופן מתמיד, וחש תסכול כאשר אחרים אינם מבינים ומכירים בידע שלו. מאפיין טיפוסים המודדים את ערכם על סמך מה וכמה הם יודעים לעשות. תלמידים נצחיים מתוך האמונה הפנימית שלעולם לא יהיה בידיהם מספיק ידע, הם חוששים להיחשף בתור חסרי ניסיון או חסרי ידע ומודעות.
האתגר הכלכלי שלהם: פחד להשקיע או לבצע עסקאות פיננסיות חדשות מחשש להיחשף כלא בקיאים או חסרי ניסיון. ילמדו כל תחום לעומק ועד שיבצעו פעולה יעבור זמן רב. סובלים משיתוק בעשייה בתחומים שהם לא מכירים ואין להם בהם מספיק ידע.
דוגמה: "אני לא יכול להשקיע בזה. אני לא יודע מספיק על התחום."
התוצאה: פגיעה בצמיחה כלכלית, החמצת הזדמנויות רווחיות והסתמכות על מקורות הכנסה מוגבלים. וגם, סטגנציה עסקית, קושי להגדיל את הרווחים ופגיעה בתחרותיות.
טיפ: הבינו שכשלונות הם חלק בלתי נפרד מההצלחה. קחו סיכונים מחושבים, למדו מטעויות ותהיו פתוחים לחדשנות.
הטיפים במאמר הם רק נקודת התחלה.
חשוב לפתח מודעות עצמית, ללמוד לנהל את הפחדים ולעשות עבודה עצמית בנושא מתוך הבנה
שאנשים עם תסמונת המתחזה נוטים להרוויח פחות ולכן חשוב לטפל בה.
מודעות לקיומה של התסמונת והבנת האופן בו היא משפיעה על ההתנהלות הכלכלית שלנו היא צעד ראשון וחשוב להתמודדות איתה, הצעד השני הוא להצטרף אלי לסדנה בנושא ריפוי ושחרור חסמים של תסמונת המתחזה, משפרים את הערך העצמי, מגדילים את הביטחון העצמי וגם מגדילים הכנסות. כאן מצטרפים